Blog Fulfillment від MTP Group

Як інтернет-магазину працювати в умовах війни: про логістику, маркетинг та податки у воєнний час

Чи етично продовжувати займатися бізнесом під час війни? А як доставляти товари покупцям? Як забезпечити безпеку працівникам? З 24 лютого 2022 року підприємці шукають відповіді на ці запитання. У цій статті в блозі MTP GROUP FULFILLMENT ми поділимося основними фактами, як працювати в умовах воєнного стану.

Продовжувати роботу під час війни: чи етично?


З початку активних воєнних дій багато людей відмовилися від усіх радощів життя, навіть якщо мають до них повний доступ. Як я можу пити каву у львівській кав'ярні, коли люди у Харкові сидять у підвалах? Але психологи, військові та економісти в один голос стверджують: така поведінка ніяк не допоможе людям під обстрілами. А ось економіка від подібних дій страждає.

Більше того, український уряд прямо звертається до бізнесу: продовжуйте працювати, якщо це можливо! У перший місяць війни 75% бізнесу припинило роботу. Але щоб Україна перемогла у війні, економіка не має просідати. Тому питання про етичність роботи бізнесу слід негайно відкинути. Ви є частиною економічного фронту, який підтримує збройні сили.

Інша справа – які меседжі ви транслюватимете своїм клієнтам.

Маркетинг у воєнний час: як продавати товари в Україні?


А ось у продажах доречно поговорити про етику. Ми звикли, що для ефективних продажів потрібно вивчити цільову аудиторію та тиснути на її біль. Нині такий підхід викличе лише роздратування. Натомість бізнес може:

  • вести чесну комунікацію з клієнтами. Зараз як ніколи важливо говорити людською мовою та бути щирими. Наприклад, ви можете чесно розповісти, що на вашому виробництві працюють люди з інвалідністю. Щоб зберегти їх робочі місця, ви не можете давати знижки на товари;

  • нагадувати людям, що вони повинні відмовлятися від звичних благ. Ми вже писали про це вище. Просто нагадуйте клієнтам, що купувати новий одяг під час війни – це нормально. Тішити дітей новими іграшками – нормально. Займатися спортом та купувати товари для фітнесу – нормально;

  • бути соціально відповідальними. Якщо ваш бізнес має можливість (і бажання) займатися благодійністю – говоріть про це своїм клієнтам. Вони скоріше куплять товар, якщо частина прибутку з нього піде на допомогу тим, хто цього потребує.

Фулфілмент в Україні: як доставляти товари покупцям?


Одна з головних перешкод для стабільної роботи інтернет-магазинів – складнощі з логістикою. Особливо у тих регіонах, де ведуться активні бойові дії. Зруйновані дороги та закриті поштові відділення роблять онлайн-торгівлю практично неможливою.

Але в більшості областей України клієнти можуть замовляти товари в інтернет-магазинах практично так само легко, як це було до війни. А бізнес – продовжувати роботу.

Наприклад, логістичний склад MTP GROUP FULFILLMENT продовжує працювати у штатному режимі та надає послуги фулфілменту в Україні. Ми, як і раніше, працюємо з основними поштовими сервісами: "Нова Пошта", "Укрпошта", "Meest", "Justin", "Автолюкс", "KastaPost".

Враховуйте особливості доставки у воєнний час. Наприклад, деякі поштові відділення працюють лише як пункти видачі гуманітарних вантажів. Доставка займає більше часу, ніж зазвичай. В окремих регіонах кур'єрська доставка неможлива.

Евакуація бізнесу: що робити магазинам із гарячих точок?


Коли ваші склади або виробництво знаходяться в зоні бойових дій, проблеми з логістикою та купівельною спроможністю людей йдуть на другий план. Єдине завдання – перевезти людей та обладнання у безпечне місце. Із цією проблемою допомагає впоратися держава. Ще в середині березня Мінекономіки оголосило про старт програми з переміщення підприємств із небезпечних регіонів на захід України.

Місцева влада допоможе з пошуком відповідних приміщень. "Укрпошта" та "Укрзалізниця" безкоштовно перевезуть обладнання. Щоб скористатися програмою, достатньо заповнити форму.

Податки під час війни: як держава стимулює бізнес продовжити роботу?


15 березня Верховна Рада значно спростила життя фізичним особам-підприємцям (ФОП). Що змінилося?

  • ФОП 1-ї групи можуть не сплачувати єдиний податок та не подавати декларацію. Єдиний соціальний внесок (ЄСВ) за себе можна не нараховувати.
  • ФОП 2-ї та 3-ї групи можуть не сплачувати єдиний податок. Цим підприємцям дозволено не платити ЄСВ за себе та співробітників, які служать у ЗСУ.

Штрафні санкції за несплату податків, звісно, ​​не застосовуються. Такі правила діють з 1 квітня 2022 року і до закінчення воєнного стану.

У таких непростих умовах важливо вести бізнес із розумінням справи. Тому радимо зазирнути і в інші корисні статті у блозі MTP GROUP FULFILLMENT.

Інтернет-магазинам MTP Group Фулфілмент